Cocky Hoffer-Hietbrink
keramiek
OCEAN WARRIORSDit is het verhaal van de Ocean Warriors.
Een leger van zeepaardjes.

Eeuwenlang leefden zij in hun eigen mooie mysterieuze wereld diep onder de oppervlakte van de oceanen met alleen maar natuurlijke vijanden om te vrezen. Totdat de mens in beeld kwam met hun eigen wereld, een wereld van afval en plastic.

De zeepaardjes waren verrast en onzeker hoe met dit onbekende materiaal om te gaan en welke problemen het leek op te leveren. In het begin waren zij vol vertrouwen dat er een oplossing in zicht was. Gaandeweg kregen zij echter het hopeloze gevoel dat het plastic afval meer en meer werd en helemaal niet verdween. Het nam toe in plaats van af. Hun oceanen leken zicht te vullen. Er moest echt iets gebeuren.

Ze besloten om terug te vechten en kenbaar te maken aan de mens dat het zo niet langer kon en dat de vervuiling echt moest stoppen. En zo namen ze de beslissing om aan land te gaan, ruilden hun staarten in voor benen en voeten en werden de strijders van de oceaan.

Klaar voor de actie!


Publicatie in het blad KLEI dd. september/oktober 2023

REDACTIONEEL

Strijd tegen de plastic soep

Cocky Hoffer-Hietbrink (Van inspiratie tot creatie) werkt al jaren met klei. Ze is geboeid door de vergankelijkheid van het leven en de snelle veranderingen van deze tijd en verwerkt actuele thema’s in haar keramiek waarbij ze verbinding wil maken tussen heden en verleden en tussen mens en natuur. Tijdens strandwandelingen gevonden zeedieren als een zeepaardje in resten plastic en kwallen die verstrikt zaten in netten, realiseerde ze zich dat het niet goed gaat met de zee.

"Omdat ik al enige tijd gestileerde zeepaardjes maak, kwam ik op het idee om deze een actuele wending te geven en er een project van te maken tegen de vervuiling van plastic in de zeeën en oceanen. In hun nieuwe keramische vorm zijn het Ocean Warriors, die een legertje vormen en ten strijde trekken tegen de plastic soep waarmee hun leefwereld is vervuild. Het komt erop neer dat de zeepaardjes er genoeg van hebben dat er geen oplossing komt voor al dat plastic in ’hun’ zeeën en oceanen. Ze veranderen van gedaante en besluiten aan land te gaan om actie te ondernemen en een leger te vormen en op te komen voor hun bestaan. Het legertje bestaat inmiddels uit 16 Warriors die allemaal verschillende functies hebben: het zijn zowel mannelijke als vrouwelijke strijders, allemaal met hun eigen karakter."

Klik hier voor de pdf van het artikel in het blad KLEI.